• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Редуциране на болката при възпалителни ревматични и мускулни болки

Д-р Станислав Пашов е ортопед-травматолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, с 20 годишен опит в специалността и насоченост към спортна травматология и реконструктивна хирургия. Преминал е курс по нови артроскопски техники в Медицинския факултет в Любляна и специализация по раменна хирургия в Болница „Акромион“ в Загреб. Член е на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА).

 

Въведение

Мускулните болки се дължат на травматични увреди и възпалителни асептични процеси. Те са често срещано явление, което може да се дължи на различни причини. Най-често се появяват в резултат на травматични увреди, като навяхвания, разтежения или контузии. Тези травми могат да причинят микроскопични разкъсвания на мускулните влакна, което води до болка, възпаление и оток.

От друга страна, възпалителни асептични процеси, протичащи в мускулната тъкан, също могат да бъдат причина за мускулна болка. Такива процеси могат да бъдат причинени от вирусни или бактериални инфекции, автоимунни заболявания, или прием на някои лекарства. При асептично възпаление не се наблюдава наличие на гной, но се отделят възпалителни медиатори, които водят до болка, оток и ограничена подвижност.

Какви са най-често срещаните възпалителни ревматични и мускулни болки?

Най-често срещани са тенис и голф лакът, възпаление на Ахилесовото сухожилие, възпаление на връзката на капачката. Не малко пациенти, идват и с възпаления на сухожилията на ротаторния маншон и възпаление на сухожилията на китката. Важно е да се отбележи, че това са само някои от най-често срещаните възпалителни ревматични и мускулни болки. Други примери включват:

Ревматоиден артрит: хронично възпалително заболяване, което засяга ставите.

Остеоартрит: дегенеративно заболяване на ставите, което се характеризира с разрушаване на хрущяла.

Фибромиалгия: хронично заболяване, което се характеризира с мускулни болки, умора и нарушения на съня.

Синдром на карпалния тунел: компресия на нерв в китката, която може да причини болка, изтръпване и слабост в ръката.

Ако изпитвате болка, оток или скованост в ставите или мускулите, важно е да се консултирате с лекар, за да получите точна диагноза и да започнете подходящо лечение. Ранното диагностициране и лечение може да помогне за предотвратяване на усложнения и за подобряване на качеството на живот.

 При хронични ревматични заболявания какво препоръчвате на вашите пациенти?

При хронични ревматични заболявания е важно да се подходи комплексно към лечението. Ето 5 основни препоръки, които давам на моите пациенти: 1. Следвайте препоръките на лекаря си. Това включва прием на предписаните лекарства и обезболяващи гелове, редовни прегледи в комбинация с назначените физиотерапевтични упражнения. 2. Поддържайте здравословно тегло. Излишните килограми могат да окажат допълнителен стрес върху ставите и да усилят болката. 3. Хранете се здравословно. Балансираното хранене, богато на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за намаляване на възпалението и за подобряване на общото здравословно състояние. 4.Бъдете физически активни. Редовните упражнения, съобразени с възможностите на пациента, могат да помогнат за подобряване на подвижността, засилване на мускулите и намаляване на болката. 5. Управлявайте стреса. Стресът може да влоши симптомите на ревматичните заболявания. Затова е важно да намерите начини за релаксация, като например йога, медитация или прекарване на време сред природата.

 При спортни травми, на каква основа са най-често използваните препарати за облекчаване на болката?

В следствие на претоварване на мускулите в следствие на тренировка или при леки изкълчвания или навяхвания може да се използват най-често гелове на основата на ибупрофен и левоментол. На пазара има широк спектър от такива препарати, които имат редуциращ (охлаждащ и облекчаващ ефект) на болката и противовъзпалително действие,  като например ИбуМентол Гел.

 Може ли да обобщим какви са ползите използването на комбиниран подход в  терапията на вашите пациенти?

Комбинираният подход в терапията на хронични ревматични заболявания има много предимства, включително:

По-добра ефикасност: Комбинирането на различни методи на лечение може да осигури по-добър контрол на симптомите, в сравнение с използването на само един метод.

Намаляване на страничните ефекти: При комбиниране на различни методи на лечение може да се използва по-ниска доза от всеки метод, което може да доведе до по-малко странични ефекти.

По-добра поносимост: Комбинирането на различни методи на лечение може да направи терапията по-поносима за пациента, което може да доведе до по-добро придържане към лечението.

По-добро качество на живот: Комбинираният подход може да доведе до по-добро качество на живот за пациента, чрез намаляване на болката, подобряване на подвижността и функцията на ставите.

Персонализирано лечение: Комбинираният подход позволява персонализиране на лечението, съобразено с индивидуалните нужди на пациента.

✨ Може да се възползвате от промо код IHEALTH5% в онлайн аптека Epharma.bg и промо код IHEALTH5 в онлайн аптека OZONE.bg за всички артикули извън месечни промоции и вземете ИбуМентол Гел

Здравейте, как можем да Ви помогнем?