• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
 • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Хранене и диетика през зимата

Николай Ненов е фармацевт и доказан специалист в областта на здравословното хранене и хранителните добавки с богат професионален опит. Завършил е специалност „Фармация“ в Медицинския университет – град Пловдив през 2009 година. Притежава сертификати за специалист по здравословно хранене и хранителни добавки. Може да запишете час за индивидуална консултация с Николай на телефона ни за пациенти  +359 89 453 1553.

 

Какво основно е важно да знаем за хранителния ни режим през зимата в комбинация с добавки?

 Зимните месеци са период, в който тялото ни се нуждае от по-силна подкрепа, за да се справи с ниските температури, по-краткия ден и евентуални вирусни инфекции. Поради тази причина трябва да обърнем внимание на няколко ключови момента в хранителния ни режим:

 1. Поддържайте баланс: Здравословният хранителен режим през зимата се основава на балансирано хранене с пълноценни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, белтъчини и здравословни мазнини. Не забравяйте да включвате и сезонни продукти, богати на витамини и минерали, като цитруси, ябълки, тикви, зеле, гъби и др.
 2. Осигурете си достатъчно калории: За да се справите със студеното време, тялото ви може да се нуждае от леко увеличение на калориите. Заложете на храни, богати на фибри и протеини, които ще ви заситят за по-дълго време.
 3. Хидратация: Не забравяйте да пиете достатъчно вода, тя е ключово значение за всички функции на организма и може да помогне за предпазване от дехидратация, често срещана през зимата.
 4. Витамин D: Слънчевите дни са по-малко през зимата, което може да доведе до недостиг на витамин D. Важно е да си набавите този витамин от храни (като риба, яйца, гъби), или чрез добавки, за да подсилите имунната си система.
 5. Добавки: Приемът на хранителни добавки може да бъде полезен за подсилване на организма през зимата. Някои популярни добавки са витамин C, цинк, омега-3 мастни киселини, пробиотици.

 На каква храна трябва да наблегнем и как да я съчетаем с хранителните добавки?

Съществуват общовалидни принципи за здравословно хранене през зимата, но е важно да се съобразите и с вашите индивидуални нужди и предпочитания. Някои фактори, които е добре да вземете предвид, са:

 • Възраст
 • Пол
 • Тегло
 • Ниво на активност
 • Здравословно състояние
 • Алергии или хранителни непоносимост

Изготвянето на индивидуален план за хранене от квалифициран специалист може да ви помогне да се фокусирате върху вашите конкретни цели и да оптимизирате приема на хранителни вещества.

В морето от информация как да се ориентираме, така че да се храним здравословно?

Вярно е, че информацията за здравословно хранене е огромна и понякога противоречива. Ето няколко насоки, които да ви помогнат:

 • Доверете се на достоверни източници: Избирайте информация от научно-изследователски институти, здравни организации, авторитетни книги и статии.
 • Критично преценявайте информацията: Не приемайте всичко, което прочетете, за чиста монета. Проверявайте източниците, търсете различни гледни точки и се осланяйте на доказани факти.
 • Слушайте тялото си: Обръщайте внимание на реакциите на тялото си към различните храни. Забелязвайте кои храни ви засищат, кои ви карат да се чувствате добре и кои ви дразнят.
 • Консултирайте се със специалист: При нужда потърсете професионален съвет от лекар диетолог, който да ви помогне да изготвите индивидуален план за здравословно хранене.

Какво ще посъветвате нашите читатели?

Здравословното хранене и спорт е инвестиция във вашето здраве и благополучие. Чрез балансирано хранене с пълноценни и вкусни храни, в комбинация с двигателна активност може да се радвате на здраве, енергия и добро настроение през целия зимен сезон.

 

 

 

 

 

 

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?