• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Разширени вени – причини, симптоматика и методи за лечение

Д-р Ангел Радев е специалист по съдова медицина (ангиология) и минимално инвазивно лечение на венозни заболявания. Магистър е и по здравен мениджмънт. Има проведени множество специализирани курсове в САЩ, Австралия, Германия, Англия, Швейцария, Латвия и Унгария. Основател е на „Varix Clinic – венозен лазерен център“ – най-голямата клиника в България, профилирана в диагностиката, лечението и профилактиката на венозните заболявания и в частност на минимално инвазивното лечение на разширени вени според европейските и световните стандарти. В работата си д-р Ангел Радев и екипът му прилагат най-съвременните „безкръвни“ методи за лечение на разширени вени, щадящи пациента – без нужда от болничен престой и без необходимост от обща или спинална упойка, без шевове и обезобразяващи белези.

Д-р Радев, кои са причините за появата на разширени вени?

Разширените вени (т.нар. варикоза, варикозни вени или варици) са изява на хроничната венозна болест (ХВБ), която е хронично прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване. Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта. Заболяването засяга между 30-40% от хората в България, като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете. Основен фактор за развитието на разширени вени е наследствената предразположеност, свързана със слабост на съединителната тъкан, както и възпалителни процеси, които водят до увреждане на платната на клапите, разположени по хода на вените.

Каква е симптоматиката на заболяването?

Симптомите на разширените вени биха могли да са различни. За съжаление повечето хора погрешно считат, че разширените вени идват единствено с напредване на възрастта и че биват само козметичен проблем. В действителност обаче разширени вени е възможно да се появят и при много млади хора, като ненавременното им лечение може да доведе до редица усложнения.

Кои хора са застрашени от появата на разширени вени? Има ли рискови фактори?

Смята се, че в основата на това увреждане стои възпалителен процес на венозната стена и венозните клапи. Като един от основните фактори за развитието на разширени вени трябва да посочим генетичната предразположеност, свързана със слабост на съединителната тъкан, изграждаща венозната стена. Тоест ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока. Допълнителни предразполагащи фактори са: продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, напредването на възрастта, излагането на високи температури, приема на хормонални препарати, бременността, наднорменото тегло, тютюнопушенето и др.

Какви най-съвременни методи се използват за лечение на разширените вени и какви резултати се постигат за пациентите?

Лечението е строго индивидуално за всеки пациент. Необходимо е да се знае, че няма един универсален и най-ефективен метод за лечение на разширени вени, който да е приложим при всеки пациент. Оптимален краен резултат се постига при комбинирането на различни терапевтични техники, изборът на които става след обстоен преглед от съдов специалист с опит в лечението на венозните заболявания и индивидуална преценка на всеки отделен случай. Важно е да се знае, че разширените вени вече се лекуват и без хирургическа намеса, като най-популярните методи са: ендовенозна лазерна аблация, радиофреквентна аблация, механо-химична аблация, цианоакрилатната емболизация, както и т. нар. склеротерапия с пяна под ултразвуков контрол.

Вашите съвети за превенция на заболяването?

Редно е да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Трябва да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение. Именно затова заболяването е често срещано при офис служители, учители, хирурзи, програмисти, фризьори, готвачи и др. Хора, практикуващи тези или подобни професии е добре да носят медицински ластични чорапи, които могат да се купят в аптеките или в санитарните магазини. Излагането на високи температури (напр. сауна, парна баня, топли басейни, топли помещения и т.н.) също влияе негативно на вените. Хормоналните контрацептиви, нерационалното хранене, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки са други причини, които могат да бъдат избегнати от пациентите. Важно, обаче, е да знаете, че ако вече имате изявени разширени вени е редно да се консултирате със съдов специалист, защото само с упражнения, хапчета, хранителни добавки, кремове и компресивни чорапи няма да се реши проблемът ви. Не подценявайте разширените вени! Лекувайте ги навреме!

Успешното диагностициране и лечение на разширени вени включва прецизна ултразвукова диагностика на венозната система (съдов доплер) от ангиолог или съдов хирург с опит в лечението на венозните заболявания. Квалифицираният съдов специалист поема отговорността да предложи най-подходящия начин за лечение при всеки пациент.

Може да запишете час за консултация с д-р Радев на телефон: +359 89 453 1553 или 02 / 404 85 75
0882 102 120

 

 

 

 

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?