• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Сухота в очите през зимата

Д-р Евелин Персенска, е офталмолог в Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска“. Д-р Персенска завършва медицина през 2016г. в Тракийски университет, гр. Стара Загора, през 2022г. придобива специалност „Офталмология“. От април 2023г. е асистент в катедра Офталмология към МУ – София. Д-р Персенска е част от екипа на I-во очно отделение по Глаукома и заболявания на преден очен сегмент. Тя преглежда всяка седмица и в ДКЦ ,,Александровска” и МЦ-Панагюрище. Член е на БЛС, БДО и БДДНО. 

Д-р Персенска извършва прегледи  и консултации в  Клиниката по Очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

 Д-р Персенска,  какво ще ни кажете за често срещания проблем сухота в очите?

В съвременният свят сухотата в очите е едно от най-честите състояния, от които страдат нашите пациенти. Слъзният филм е изграден от три слоя: липиден, воден и мукозен. Те са в определено количество и подредба така, че да осигуряват прозрачност и комфорт на предната очна повърхност и дори минимални нарушения в някоя от тези съставки предизвикват дразнене, зачервяване, умора, напрежение, усещане за ,,чуждо тяло‘‘ и замъглено зрение. Много са факторите, които предизвикват сухота в очите. От страна на организма по-важните са възраст над 50г., женски пол, хормонални нарушения или менопауза, алергии, състояния след очни операции или травми, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус, синдром на Сьогрен, прием на някои лекарства като антихистамини, контрацептиви, атидепресанти, някои лекарства за понижаване на кръвното налягане.

 Зимата фактор ли е за появата на симптоми като парене и тежест в очите?

Разбира се, факторите на околната среда допринасят не по-малко за сухотата в очите. Ниските температури през зимата и особено при наличието на студен вятър водят до изсушаване не само на кожата на ръцете и лицето, но и на очната повърхност. Отоплението с климатик и сухият въздух в помещенията допълнително влошават симптомите на сухо око. Освен това през зимния сезон са по-чести респираторните инфекции и тъй като лигавицата на носоглътката е свързана с конюнктивата, симптоми като сълзене и парене в очите и свързани очни възпаления, са често срещани след боледуване. Слънчевата UV радиация, която уврежда очната повърхност, е силна не само през лятото, но и през зимата. Наличието на снежна покривка и отблясъците от снега са също фактори, които затрудняват функцията на очната повърхност през студените месеци.

Обостря ли се през зимата сухотата в очите? Кои фактори, могат допълнително да повлияят?

При пациенти, диагностицирани със сухо око, зимата обостря симптомите. Допълнителни фактори като ежедневната работа пред компютър, затворени помещения, отопляващи се с климатици, носенето на контактни лещи и натоварването на очите, утежняват състоянието.

 Какво да предприемем, ако се сблъскаме с този проблем през студените месеци?

Очите ни се натоварват ежедневно, особено през зимата, затова трябва преди всичко да ги предпазим. Важно е да се избягва среда с тютюнев дим, прекомерна употреба на електронни устройства и четене на слаба изкуствена светлина. Пълноценното хранене с богати на витамин А храни и хидратацията са от съществено значение за здравето на организма и очите. При нужда да се използват овлажняващи капки за очи. Когато сме навън е препоръчително да се носят слънчеви очила с UV фактор.

Как можем да облекчим на симптомите и раздразнението в очите?

Препоръчително е честото мигане и почивки при продължителна работа с електронни устройства; добре е компютърът да не е над нивото на погледа. Въздухът в помещенията трябва да се овлажнява, да не се намираме непосредствено срещу климатика. При наличие на симптоми на червени и сухи очи да се използват редовно изкуствени сълзи.

 Ако вече имаме установена диагноза, като допълнителна защита през зимата какво е необходимо да направим?

При установена диагноза сухо око, е важна ежедневната употреба на капки за очи, изкуствени сълзи, препоръчително без консерванти, особено през зимния сезон. Те овлажняват очната повърхност и подпомагат зрителните функции като облекчават симптомите на зачервяване, дразнене и чувство за ,,прах‘‘ в очите, подобряват комфорта при работа и натоварване.

Кои капки за очи са подходящи за дълготрайно използване?

Капките Кристъл Вижън Комфорт съдържат: Декспантенол 1% ( провитамин В5), Натриев хиалуронат 0.2% и са подходящи за продължителна употреба. Не съдържат консерванти и няма противопоказания от страна на общото състояние за употребата им. Могат да се използват ежедневно за облекчаване на симптомите на сухо око.

 Като превенция и когато  вече е установен проблем на сухота в очите какво ще посъветвате пациентите?

Кристъл Вижън Комфорт са подходящи както за пациенти, диагностицирани със сухо око, така и за хора, които тепърва се сблъскват с проблема. Активната съставка Декспантенол успокоява и овлажнява очната повърхност и облекчава симптомите. Липсата на консерванти и фосфати позволяват и продължителната им употреба. Подходящи са за хора, работещи често пред монитор, при употреба на контактни лещи, при често сълзене, зачервяване и дразнене.

✨Възползвайте се от промо код IHEALTH5% в онлайн аптеки Epharma.bg и IHEALTH5 в OZONE.bg вземете Кристал Вижън Комфорт с 5% отстъпка. ✨

*Подходящи за дълготрайно използване. При пациенти носещи контактни лещи. Съдържа Натриев хиалуронат 0.2% ● Декспантенол 1% ● Натриев цитрат ● Лимонена киселина монохидрат ● Натриев хлорид ● Калиев хлорид ● Калциев хлорид дихидрат ● Магнезиев хлорид хексахидрат ● Високопречистена вода за инжекции. Преди употреба прочетете листовката.

**Не забравяйте, че консултацията с медицински специалист е от съществено значение за точна диагноза и подходящо лечение.

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?