• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Ролята на витамин Д за растежа и развитието на детския организъм

💡Съвети & Решения | Ролята на витамин Д за растежа и развитието на детския организъм

 Продължителният недостиг на витамин D оказва отрицателно влияние върху костната минерализация. Всеки е чувал за рахит – най често при дефицит на витамин Д. Повишен риск за развитие на рахит има при: продължително кърмени деца; деца на майки с дефицит на витамин Д. Затова е важно да обръщаме внимание и на бременните и кърмачките, деца с по-тъмна пигментация на кожата, защото меланинът намалява проникването на УВ лъчи и синтеза на витамин Д, както и ранното използване на слънцезащитни кремове с SPF над 30. Кърмачетата стават неспокойни, будят се често, стряскат се лесно, започват да се потят обилно с кисела пот, мускулите стават отпуснати (хипотонус), коремчето прилича на жабешко, описвани са рахитичните гривни и рахитична броеница.

В съвременния свят рядко се допуска рахит, но най-често се наблюдава при кърмачета и малки деца на възраст между 6 и 23 месеца, а при юноши – на възраст от 12 до 15 години. Въпреки че, рахитът може да бъде резултат от дефицит на витамин D, често се се добавя и дефицит на калций.  Тези две състояния се комбинират и увеличават риска от развитие на рахит при растящи деца и остеомалация след спиране на растежа. Натрупването на костна маса по време на детството и пубертета осигурява здрави кости и намалява риска от фрактури, както вероятносттот възникване на такива в напреднала възраст.

 Кога е добре да се включи витамин Д в календара при бебета и деца?

Доносените новородени до 6-я месец трябва да получават 400 IU/дневно, като у нас е възприето профилактичният внос на витамин Д да започне през последната седмица на първия месец, тъй като се разчита на преминалия през плацентата витамин Д и образувания резерв.

При преждевременно родените деца с ниска телесна маса трябва да се започне по-рано още след първата седмица, като профилактичната е двойно по-голяма и да се съчетава с прием на калций.

За кърмачета от 6 до 12 месеца дозата е 400-600 IU/дневно в зависимост от дневното количество витамин D, взето с храната. След първата година рахитопрофилактиката с витамин Д може да се провежда само през есенно-зимния период.

🚩 Съвети | В периодите на своето развитие децата имат различни потребности от  профилактика с витамин Д. Препоръчително е изследване нивата на витамин Д на 6 месеца през първата една година. Обърнете се към вашия педиатър, за да определи точния дневен прием.

🎯 Решения |  Витамин Д3 АБР под форма на разтворими капки е по-лесно усвоим от организма и може да се избегне приема на поредната таблетка. Добре е да се уверим, че приемаме достатъчно и не прекаляваме с твърде висока доза. Затова трябва да е съгласуван с лекар специалист (педиатър, еднокринолог или общопрактикуващ лекар) в зависимост от съответната група пациенти.

✨Възползвайте се от промо код IHEALTH5% в онлайн аптека Epharma.bg за всички артикули извън месечни промоции и вземете Vitamin D3 ABR 500 IU oral drops, solution 10 ml с 10% отстъпка само през месеци Ноември и Декември, 2023 г. ✨

* Витамин Д3 АБР 500 IU перорални капки разтвор, 10 ml е хранителна добавка, която съдържа витамин D3 (Холекалциферол). Допринася за:

  • Заздравяване на костите и зъбите и намаляване на загуба на костна маса.
  • Поддържане на нормална функция на мускулите.
  • Укрепване на имунната система.
  • Понижаване на риска от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания
  • Превенция на диабет тип 2 паради намаляване на инсулиновата резистентност.
  • Поддържане на нормална функция на кожата при лечение на кожни заболявания като псориазис
  • Превенция на неврологични разстройства като болест на Алцхаймер, Паркинсон или аутизъм.

**Не забравяйте, че консултацията с медицински специалист е от съществено значение за точна диагноза и подходящо лечение.

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?