• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Световен ден на диабета

14 Ноември е обявен за световен ден на диабета. Това е една от най-разпространените социално-значими болести на нашето съвремие, чиято честота ежегодно нараства.

Захарният диабет е заболяване, при което има трайно повишение в стойностите на кръвната захар, водещо до необратими увреждания в целия организъм.

По данни на Международната диабетна федерация от края на миналата година около 537 милиона души (или 10% от световното население) в зряла и напреднала възраст страдат от захарен диабет.

В над 90% от случаите това е захарен диабет тип 2, който заедно със затлъстяването е част от неинфекциозната метаболитна пандемия на 21-ви век. Нейните последствия „крадат“ значителна част от качеството и продължителността на живота при хора в активна възраст.

Разпространението на диабетните усложнения също прогресивно расте. Те се разделят условно на макро- и микросъдови. Първите засягат големите съдове и водят до по-често настъпване на миокарден инфаркт, инсулт или запушване на артериите на краката. Другата група са микросъдовите усложнения, които поразяват малките съдове на ретината, бъбреците и нервите. Последните са водеща причина за слепота, бъбречна недостатъчност и ампутации на стъпалата.

Добрата новина е, че тези усложнения са потенциално предотвратими при ранно откриване и правилно лечение. Успехът на този процес е гарантиран единствено при активното участие както на лекаря, така и на пациента.

Профилактиката и грижата за здравето е отговорност на всеки от нас!

За нашите профилактични пакети и програми може да се обадите на телефон +359 89 453 1553

или на телефоните на нашите партньори от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда  02/ 403 4000 и МБАЛ Света София  02 818 46 00

Здравейте, как можем да Ви помогнем?