• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Витамин Д при диабет и инсулинова резистентност

Д-р Мария Калинкова е  лекар-специалист по Ендокринология и болести на обмяната в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ ТокудаОт 2016 година до сега е ординатор в Отделение по Ендокринология и болести на обмяната в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Нейните клинични и научни интереси са в областта на: Диабетология, Извършване на биопсии на щитовидна жлеза, Ехография на щитовидна и паращитовидни жлези, и лимфни възли в шийната област. Менажиране на остри/спешни състояние в ендокринологията и болестите на обмяната. От 2021 г. е асистент по вътрешни болести и ендокринология към Медицински факултет при СУ “Св. Климент Охридски”. Д-р Калинкова взима участие с презентации в многобройни национални конгреси и семинари по специалността. Научните и интереси са подкрепени със статии на тема за диабет и затлъстяване.

Член на Българско дружество по ендокринология, Българска асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българска асоциация на ултразвук в медицината и Европейска асоциация за изследване на диабета.

Въведение

Витамин Д е уникален витамин, който е производен на холестерола, образувайки се под действие на слънчевите лъчи(ултравиолетови Б лъчи). Освен това, можем да си набавяме витамин Д и чрез прием на някои храни, като например гъби, морски храни и други. Дефицитът на витамин Д е широко разпространен, като в България над 80% от населението е с дефицит.

Витамин Д е известен като модулаторът на калция и фосфора в организма, най-вече що се отнася до костно здраве. Въпреки това, той има много роли в организма и е важен за поддържане на доброто здравословно състояние. Рецептори за витамин Д се откриват в много тъкани и органи като мозък, простата, млечни жлези, дебело черво, панкреас и клетки на имунната система.  Регулира нивата на инсулин и спомага за превенция на диабет тип 1 и 2.

Каква е неговата роля за общото състояние на пациентите?

Този уникален витамин помага за усвояване на калция и фосфора от червата и задържането им в организма, като това пази костите здрави. Това е особено важно за жени в менопауза, както и за пациенти с намалена костна плътност в следствие на друго заболяване.

Ролята на витамин D и неговите метаболити в калциево-фосфорната обмяна е фундаментална. Той има ключова роля, както за усвояването на калций и фосфор от червата, така и за изграждане и поддържане на здрави кости и зъби. Витамин D е своеобразен „пазител“ на калция и фосфатите в организма. При недостатъчно количество на витамин Д в организма можем да наблюдаваме намаление на плътността на костите, остеопороза, чупливост на нокти, косопад.

Той участва в процесите на образуване на костен колаген, както и в образуването на локални растежни фактори, влияещи на работата на мускулите и нервната система. Витамин D е своеобразен модулатор на имунната система, като отговаря за способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. Има имуномодулиращо действие, като подобрява способността на имунната система да се справя с вируси и бактерии. Има също така положителен ефект върху работата на дихателната система, сърдечно-съдовата и нервната система. Доказана е ролята на витамин Д при пациенти с онкологични заболявания. Освен това е доказано, че той намалява риска от прееклампсия по време на бременност. Според проучванията, витамин Д3 намалява вероятността за развитие на аутизъм, Алцхаймер и други мозъчни нарушения.

Приемът  на добавки и конкретно на витамин Д при пациенти с диабет и инсулинова резистентност има ли сезонност?

Витамин Д намалява  риска от възникване на захарен диабет тип 2, хипертония и исхемична болест. Честотата на захарен диабет се увеличава стремглаво, като основен проблем за възникването му се явява инсулиновата резистентност. Дефицитът на витамин Д е доказано, че играе основна роля във възникването на инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2 след това. Според проучванията това се дължи на наследствени генетични вариации при витамин Д свързващия протеин, рецептора за витамин Д и витамин Д 1-алфа-хидроксилазния ген. Именно това довежда до развитие на инсулинова резистентност при дефицит на Д3.

С оглед широката разпространеност на дефицита на витамина сред населението, редно е да бъде компенсиран недостигът първоначално, независимо от това кой сезон е и какво е слънцегреенето. След като веднъж се постигнат желаните нива на витамин Д в кръвта, може да се направи и кратка пауза от заместителното лечение, като това е най-добре да се случва през летните месеци. Именно тогава възможността на синтез на витамин Д в организма е най-голяма поради повечето слънчеви лъчи.

Във вашата практика каква комбинация препоръчвате през есенно-зимния сезон?

През есенно-зимния сезон е добре да се приема витамин Д като добавка към храната от пациентите, независимо от възрастта. Добре е първоначално да се изследват нивата на витамин Д, за да се добие представа дали говорим за недостиг, дефицит и каква трябва да е дозата на заместителното лечение.

Има редица храни, богати на витамин Д, но усвояването му зависи от способността за резорбция през стомашно-чревния тракт. Освен това понякога въпреки излагането на слънце, кожата не може да усвои слънчевите лъчи. Именно затова нивата на витамин Д в кръвта на всеки човек са различни и зависят от редица други фактори.

 Как да се комбинира с останалите необходими витамини и добавки?

Няма противопоказания за комбинирането на витамин Д3 с останалите хранителни добавки, съдържащи витамини и микроелементи. В много от наличните на пазара хранителни добавки, се съдържа витамин Д, но количеството в такива комбинирани форми е крайно недостатъчно за компенсиране на дефицит и недостиг. Именно затова се препоръчва на пациентите да приемат отделно витамин Д3 като хранителна добавка.

При пациентите с остеопороза е добре да се приема едновременно витамин Д3 и калций, без значение дали приемат и друга терапия за заболяването.

 Какво ще препоръчате на нашите читатели при ниски нива на витамин Д?

 Есента и зимата преобладават вирусни и бактериални инфекции. Именно затова е особено важно да подсилим имунитета си. Освен това при много от пациентите в този сезон се наблюдава изразен косопад и чупливост на ноктите, което също е израз на дефицит на витамин Д.

При ниски нива на витамин Д3, особено ако има известна инсулинова резистентност или захарен диабет / пациенти, които из начало са с компрометиран имунитет/, е добре да се проведе консултация с ендокринолог и да се назначи заместително лечение, спрямо стойностите на витамина в кръвта и придружаващите заболявания.

Обобщение

В обобщение, витамин Д3 е не само регулатор на костния метаболизъм, но също така активен имуномодулатор, асоцииран с множество заболявания, касаещи глюкозната хомеостаза и инсулиновата резистентност. Витамин Д3 дефицитът е доказано, че влияе на секрецията на инсулин, както при хората, така и при животни.

Заместителното лечение с витамин Д3 може да повлияе благоприятно инсулиновата резистентност и захарния диабет. Все още многобройните му ефекти са обект на клинични проучвания.

✨Възползвайте се от промо код IHEALTH5% в онлайн аптека Epharma.bg за всички артикули извън месечни промоции и вземете Vitamin D3 ABR 500 IU oral drops, solution 10 ml с 10% отстъпка само през месеци Ноември и Декември, 2023 г. ✨

Здравейте, как можем да Ви помогнем?