• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Витамин Д и влиянието му върху здравето на пациенти с диабет или инсулинова резистентност

💡Съвети & Решения | Витамин Д и влиянието му върху здравето на  пациенти с диабет или инсулинова резистентност

 Практиката показва, че витамин Д има специфично въздействие върху пациенти с диабет, като повишава тяхната инсулинова чувствителност.

Витамин Д може да подпомогне подобряване на чувствителността на организма към инсулин – хормона, който регулира нивата на кръвната захар. Множество научни изследвания доказват, че това води и до намаляване риска от инсулинова резистентност, която често е предшественик на диабет тип 2.

Известно е, че повишаването на нивото на витамин Д в организма до около 80 nmol/l подпомага за по-добър контрол на нивата на кръвната захар.

Вторични ефекти на витамин Д, свързани с контрола на диабет.

  • Контрол над телесната маса.

Поддържането на оптимално ниво на витамин Д в дългосрочен план може да намали риска от затлъстяване, което е основен рисков фактор за диабет тип 2.

Този резултат може да бъде постигнат с контрол над апетита, който се повлиява от повишените нива на хормона лептин в кръвта. Този хормон контролира складирането на мазнини и предизвиква усещане за ситост.

  • Намалява мазнините по корема.

Повишаването на витамин Д може да помогне за понижаване на нивата на кортизол, хормон на стреса, който се произвежда от надбъбречните жлези. Кортизолът участва в редица важни функции, включително реакцията на тялото на стрес и регулиране на кръвното налягане. Продължителното задържане на по-високи нива на кортизол в кръвта може да доведе до увеличаване на коремните мазнини, което е свързано с различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2.

 Приема на добавки и конкретно на витамин Д при пациенти с диабет и инсулинова резистентност има ли сезонност?

Поддържащата терапия, която е добра комбинация на добавки и на витамин Д през цялата година е от значение за цялостното състояние на пациентите с диабет и инсулинова резистентност и няма сезонност. Промяната на приема се контролира и променя от специалист ендокринолог и е строго индивидуално за всеки пациент.

🚩 Съвети | При ниски нива на витамин Д  е добре да се предприеме комбиниран подход: редовно излагане на слънчева светлина, съчетано с балансирана диета, спорт и добавки (под лекарско наблюдение) са вярната формула за поддържане на адекватни нива на витамин Д. Препоръчително е да се изследва нивата на витамин Д на 6 месеца, ако пациента е изложен на риск от дефицит, както и да се прави редовна профилактика (преглед от лекар специалист и изследвания в клинична лаборатория)един път годишно.

🎯 Решения |  Витамин Д3 АБР под форма на разтворими капки е по-лесно усвоим от организма и може да се избегне приема на поредната таблетка. Добре е да се уверим, че приемаме достатъчно и не прекаляваме с твърде висока доза. Затова трябва да е съгласуван с лекар специалист (педиатър, еднокринолог или общопрактикуващ лекар) в зависимост от съответната група пациенти.

 ✨Възползвайте се от промо код IHEALTH5% в онлайн аптека Epharma.bg за всички артикули извън месечни промоции и вземете Vitamin D3 ABR 500 IU oral drops, solution 10 ml с 10% отстъпка само през месеци Ноември и Декември, 2023 г. ✨

* Витамин Д3 АБР 500 IU перорални капки разтвор, 10 ml е хранителна добавка, която съдържа витамин D3 (Холекалциферол). Допринася за:

  • Заздравяване на костите и зъбите и намаляване на загуба на костна маса.
  • Поддържане на нормална функция на мускулите.
  • Укрепване на имунната система.
  • Понижаване на риска от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания
  • Превенция на диабет тип 2 паради намаляване на инсулиновата резистентност.
  • Поддържане на нормална функция на кожата при лечение на кожни заболявания като псориазис
  • Превенция на неврологични разстройства като болест на Алцхаймер, Паркинсон или аутизъм.

**Не забравяйте, че консултацията с медицински специалист е от съществено значение за точна диагноза и подходящо лечение.

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?