• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Терапевтична прецизност при лечение на акне

Проф.Мери Ганчева, дм е дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Младост, гр.София. Проф. д-р Мери Ганчева, дм, е с над 30 години медицински опит. Клиничните ѝ интереси са в сферата на диагностика и лечение на васкулит, псориазис, акне, фотодерматози и онкодерматология. Има над 150 публикации в български и международни научни списания и над 160 участия с устни и постерни презентации в български и международни събития. Участва като лектор на световни и европейски конгреси по дерматология и венерология (Буенос Айрес, Вашингтон, Дюселдорф, Ница, Рим, Флоренция, Париж).

 Акне вулгарис е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания.

Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма, но може да продължи или да се появи и в по-късна възраст. Генетична предопределеност, стрес, UV лъчи, козметика, тютюнопушене, високогликемична диета и други външни и вътрешни фактори могат да бъдат потенциален възбудител на заболяването. Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне. При около 20 % от хората протича тежко. Оставя трайни физически или психически промени.

 На 18 Октомври, 2023 г. в Астория Гранд Хотел гр. София фармацевтична компания  Антибиотик Разград АД, представи пред специалисти дерматолози своя нов локален антибиотик  за лечение на акне и заяви сериозно присъствие в комплексната терапия на това заболяване с други продукти от дерматологичното си портфолио.  Модератор на срещата беше Доцент д-р Гриша Матеев, дм. Председател на Българското дерматологично дружество, а гост лектор Проф. д-р Мери Ганчева, сектор Дерматология и венерология към ДКЦ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Проф. Ганчева сподели новости в етиопатогенезата на заболяването и изложи систематизирана информация и насоки за лечение на акне, базирана на актуалните ръководства и приложението им в България и по света. Употребата на локални антибиотици самостоятелно увеличава риск от антимикробна резистентност, затова в практиката те се прилагат в комбинация с бензоил пероксид или ретиноиди с цел  засилване на  антибактериалния ефект.

Използването на терапевтични агенти с допълващ се, но с различен механизъм на действие  са в основата на успешната стратегия при лечение на акне. Ключови фактори  за постигане  на добри резултати са индивидуалният подход и терапевтична прецизност сподели в заключение проф. Ганчева.

 

 

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?