• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Ваксината е най-доброто средство за предпазване от пневмококови заболявания

Проф. д-р Татяна Червенякова е изпълнителен директор на Специализираната болница за лечение на инфекциозни, паразитни и тропически болести (СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ ЕАД – гр. София) Тя е преподавател и към Катедрата по инфекциозни, паразитни и тропически болести към Медицински университет – София. Лекар с голям опит в областта на инфекциозните болести, тяхната превенция и общественото здраве.

Въведение

Инфекциите, причинени от Streptococcus pneumonia, са сред основните причини за заболяемост и смъртност при хората на и над 65 години. Streptococcus pneumoniae може да доведе до пневмококови пневмонии, инфекции на горните дихателни пътища, отити, бактериален менингит, синузит, бактериемия.

Рисковите групи

Боледуват деца и възрастни, но основната рискова група включва лицата над 65-годишна възраст и хората с придружаващи заболявания, като диабет, астма, емфизем, хронична обструктивна белодробна болест, хронично бъбречно заболяване, сърдечно-съдови проблеми и други. Опасността тези хора да се разболеят от инвазивна пневмония е много голяма. Трябва да имаме предвид, че това е най-често срещаният вид пневмония като смъртността от нея е между 3 до 6 пъти по-голяма при пациентите от рисковите групи в сравнение с тази при хората под 65 години и без придружаващи заболявания. Особено уязвими са хората с онкологични заболявания, при които имунитетът е понижен. Наближава зимния сезон и трябва да кажем, че голяма част от вирусите, особено грипният вирус и вирусът на COVID-19, отварят вратата на пневмококовите инфекции особено при пациентите в рисковите групи. Силно предразположени към пневмококово заболяване са и хората без слезка (далак), които задължително трябва да се профилактират.

Превенция

В много държави по света приложението на пневмококови ваксини е довело до намаляване честотата на пневмококовите заболявания, усложненията и смъртните случаи, свързани с тях. В имунизационните календари на повечето от страните – членки  на Европейския съюз се препоръчват ваксини срещу пневмококови инфекции за всички лица на и над 65 годишна възраст. В страни като Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Чехия, Франция има препоръки за ваксинация на лица от 19 до 64 годишна възраст с придружаващи заболявания.

В България пневмококовите ваксини са включени в задължителния имунизационен календар и се правят за децата до 5 години. Множество проучвания показват, че ваксинацията намалява риска от тежко протичане с усложнения и необходимостта от болнично лечение.

Ваксинацията е най-доброто средство за предпазване от сериозни заболявания, причинени от Streptococcus pneumoniae. Ако все пак пациентът се зарази, той боледува много по- леко и без усложнения.

Национална програма за профилактика на грип и пневмококови заболявания

От началото на 2024 година стартира Национална програма за профилактика на грип и пневмококови заболявания, която ще продължи до 2026 година. Целта е да се намали броят на пневмококовите пневмонии, отити, сепсиси, менингити и други. Идеята е от началото на 2024 година хората над 65-годишна възраст и тези с придружаващи заболявания да посетят личния си лекар и да се ваксинират безплатно. Това е крачка в положителна посока, за да намалим драстично смъртността от пневмококови заболявания. Надяваме се в рамките на програмата да имунизираме до 35% от хората срещу грип и до 15% срещу пневмококови заболявания. Ваксината се поставя еднократно и това на този етап може да стане при  личния лекар. Важно е да подчертая, че имунизацията може да се направи по всяко време в годината, но призовавам по-възрастните да не чакат, защото с настъпването на есенно-зимния сезон грипът и заболяванията на горните дихателни пътища отслабват имунната система и организмът става податлив към пневмококови заболявания.

Здравейте, как можем да Ви помогнем?