• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Защо да се разболеете от пневмония, когато може да се предпазите с ваксина

Доц. д-р Любомир Киров завършва медицина в МУ Пловдив, а от 2000 г. работи като общопрактикуващ лекар в групова практика. Има признати специалности по Вътрешни болести, Обща медицина и Здравен мениджмънт.  През 2012 г. добива научнообразователна степен „доктор по медицина“ и преподава Обща медицина в Медицински факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, София. Доц. Киров е член на четири авторитетни български медицински дружества и три международни. Той е главен координатор на експертния съвет по медицинската специалност „Обща медицина“ към Министерство на здравеопазването и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, зам.-председател на Асоциацията по Обща/Семейна медицина на лекарите от Югоизточна Европа.

 Въведение

 Пневмококите са едни от най-честите причинители на пневмонията, бактериалните менингити, острия средeн отит (възпаление на средното ухо). Статистиката сочи, че както в държавите в Европа, така и в САЩ, между 30 и 50% от случаите на придобита в обществото пневмония се дължат на Streptococcus pneumoniae – пневмококовата бактерия. Заболяванията, причинени от тези микроорганизми могат да засегнат хората през целия живот, но най-податливи и изложени на най-голям риск са тези на възраст над 65 години. Когато говорим за заболявания, причинени от пневмококовата бактерия, трябва да подчертаем, че някои от тях са с изключително висока смъртност. Такъв например е бактериалният менингит, при който близо 80% от случаите завършват с фатален край. Тези цифри трябва да ни накарат да се замислим по какъв начин може да се предпазим от пневмококовото заболяване и да действаме в тази посока. Ето защо в много държави се препоръчва възрастното население да се ваксинира срещу пневмококова инфекция.

Рисковите групи

Най-застрашени са хората над 60 – 65 години, но заболяванията, причинени от пневмококите, могат да засегнат и по-младите. Не само възрастта е рисков фактор. Пациенти с придружаващи здравни проблеми или такива, които живеят нездравословно също са изложени на опасност. В рисковата група попадат хора, страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания (особено такива, преживели инфаркт, хора със сърдечна недостатъчност или клапни пороци), пациенти с хронични заболявания на белия дроб, каквато е хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма, болни с хронични бъбречни заболявания. Хората с онкологични заболявания, които провеждат терапия, също са изложени на опасност, както и трансплантираните пациенти. При всички тях имунната система е отслабена, което е предпоставка за навлизането на пневмококовата бактерия и появата на пневмококово заболяване. Не бива да забравяме, че сериозни рискови фактори са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Не на последно място искам да спомена грипа, COVID-19 и другите остри вирусни заболявания, които са толкова характерни за есенно-зимния сезон. Те буквално „отварят вратата“ и улесняват проникването на  пневмококовата инфекция, която атакува нашия организъм.

 Превенцията

 Добрата новина е, че превенцията е напълно възможна и лесно достъпна. За да се предпази човек от пневмония, отит, менингит, причинени от пневмококи, трябва само да се ваксинира. В България ваксинацията срещу пневмококовото заболяване вече е в задължителния имунизационен календар за децата. Прилага се изключително успешно повече от 10 години, а резултатите са повече от добри. За възрастните тя е препоръчителна, но моят съвет към хората на и над 65 години, както и към тези, попадащи в рисковата група, е да се ваксинират. В Гърция например, имунизацията се препоръчва и за хора под 60 години.

Важно е човек да вземе необходимите мерки, за да контролира хроничните си заболявания като диабет, високо кръвно, хронично бъбречно заболяване и други подобни, както и да се откаже от цигарите и да намали алкохола.

Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу пневмококови инфекции при хора на и над 65 години

 От 2024 г., с цел да се осигури предпазване от тежки пневмококови заболявания, подобно на досегашната програма за ваксинация срещу грип Министерството на здравеопазването ще стартира национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу пневмококови инфекции при хора на и над 65 години. В рамките на тази програма при интерес от страна на по-възрастните хора общопрактикуващите лекари ще могат да ги ваксинират. В началото ще има ограничен брой ваксини и ще се прилагат само на хора в рисковите групи и на посочената възраст.

Надявам се броят на желаещите непрекъснато да се увеличава и с течение на времето все повече хора да предприемат стъпки, за да се предпазят от заболявания на белия дроб, свързани с пневмококовата инфекция. Ваксината ще бъде безплатна и ще се поставя еднократно, т.е. веднъж в живота. Може да се поставя през цялата година, както самостоятелно, така и едновременно с противогрипната ваксина.

Здравейте, как можем да Ви помогнем?