• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Симптоми на сухото око

Д-р Андрей Маринов е офталмолог в Специализирана болница за активно лечение на очни болести “Зора ООД гр. София. Д-р Маринов е от най-известните офталмохирурзи в България, с извършени над 10 000 операции. Част от екипа на „Зора“ от създаването на болницата. Професионалния му път започва от Очната клиника на УМБАЛ „Александровска“. Научните му интереси и практика са в сферата на катаракталата и глаукомната хирургия, както и хирургия на ретината.

Има защитена докторска дисертация на тема ”Късовълнова автоматична периметрия в ранната диагноза на първичната откритоъгълна глаукома”.

Въведение

Синдромът на сухото око е многофакторно обусловен симптом – комплекс, при който има нарушение в слъзният филм на окото. Слъзният филм се състои от три слоя:

Вътрешен муцинов, който се образува от муцинозните жлези на конюнктивата и осъществява закрепването към епителните клетки;

Среден или воднист – основната част от слоя се образува при нормални условия, предимно от акцесорните жлези на конюнктивата.

Външен липиден слой, продукт на мастните жлези на клепачите. Основната му функция е да намалява изпаряването на воднистия слой и да осигурява гладката повърхност на роговицата.

При нарушението на някои от изброените слоеве се наблюдава така наречено сухо око. В повечето случаи това състояние е хронично и е необходимо допълнително да се използва изкуствена сълза, като част от лечението или като превенция при професии с натоварване на очите. Най-често това са: ИТ специалисти, професии свързани с продължително използване на дигитални устройства.

Как влияят съвременните професии върху очите и сухотата в очите?

Често срещано състояние в предимно леки форми, като честотата нараства с възрастта и протича с характерни оплаквания от дразнене, зачервяване, болка и умора на очите, усещане за чуждо тяло и други.

Множество причини водят до нарушение в състава на слъзния филм, ускореното му изпаряване или преждевременна деструкция или разкъсване.

Сред най-честите от тях се включват хормонален дисбаланс (бременност, менопауза), излагане на замърсители (дим, прах, ветровити условия на открито), продължителна зрителна активност, което най-често е съпроводено със задържане на мигането, и повишено изпаряване на слъзният филм.

Синдрома на компютърно зрение и уморени, чувствителни към светлина очи, се проявява най-често при пациенти с професии, свързани с използването на компютри, смартфони или таблети.

Работната среда, мобилните устройства при децата, работата с компютър при професии като програмисти, агенти в кол центрове и други дигитални специалисти, са най-често засегнати от синдрома на сухото око.

Ежедневното носене на контактни лещи също може да доведе до хронична сухота в окото.

 Какво споделят пациентите? Кои са най-често срещаните симптоми?

Оплакванията варират по тежест при отделните пациенти в зависимост от етиологията и провокиращите фактори, като обикновено симптомите се засилват в задимена или суха среди, при продължителен престой на открито, при продължително въздействие на отоплителни уреди, вентилатор, климатик, взиране в екран и други. При синдрома на сухото око симптомите показват тенденция да се влошават към края на деня, след продължителна работа. В зависимост от тежестта на синдрома на сухото око, могат да се наблюдават някои от следните оплаквания, като обикновено се засягат и двете очи:

Очен дискомфорт:  Усещане за чуждо тяло или пясък в очите, парене, дразнене, сърбеж, сухота.

Зачервяване на очите: Обикновено предизвикано в следствие на умората, напрежението в очите, намаленото количество слъзен филм и слабата хидратация.

Зрителна умора и намалено зрение: Особено характерен признак за синдрома на сухото око е умората в очите, проявяваща се често след кратко взиране в екран, четене на книга, както и затруднения при шофиране в тъмните часове от деня. Някои от пациентите се оплакват от затруднения за задържане на очите отворени в края на деня, замъглено зрение, затруднения при поставянето и употребата на контактни лещи.

Повишено сълзене и секреция от очите: Много често се наблюдава повишено отделяне на секрет или мускус около очите. Парадоксално, някои пациенти със синдром на сухото око се оплакват от прекомерно сълзене, което често се обяснява с рефлекторно сълзене, поради увреждане на роговичната повърхност от сухотата.

Повишена чувствителност към светлина и други дразнители: При много от пациентите е налице повишена чувствителност и, съответно, дразнене от въздействие на силна светлина до степен на фотофобия, както и повишена сензитивност спрямо други дразнители, каквито например са цигареният дим, замърсителите на въздуха, силният вятър, въздушната струя от отоплителните или охладителните тела на закрито и други

Какво съветвате пациентите когато вече имат установен проблем?

Първо, да се установи причината. Една от най честите е нарушена функция на клепачните жлези и своевременната терапия. Основно тук е прилагането на един вид лазер. Да се коригират условията и начина на работа. При пациенти, чиято работна среда е свързана в продължително стоене  пред екрани компютри, или други устройства, да се включат почивки и използване изкуствена сълза за овлажняване и облекчаване на очите. Такъв продукт са например овлажняващите капки за очи Кристъл Вижън Комфорт, които са предназначени за интензивно овлажняване и възстановяване на очите. Подходящи са и при пациенти, които използват в ежедневието си контактни лещи. Без консервант и фосфат подходящи са за всички възрастови групи.

Каква е профилактиката при пациенти застрашени от симптоми на сухото око?

От първостепенно значение е подобряване на хигиената на зрението, особено това важи за живеещите в града заради силно запрашената среда и работата с компютър. Използване на продукти за очна хигиена, като споменатите вече изкуствени сълзи за овлажняване на очите. Редовният офталмологичен преглед, поне веднъж годишно, като част от общата профилактика при всички възрастови групи. Отстраняването на провокиращите фактори и промяната в условията на работната среда.

Каква е ролята на изкуствената сълза за очи при сухота в окото? Кога и как да се използва?

Изкуствената сълза облекчава симптомите при сухота в очите, вследствие продължително носене на контактни лещи, работа с компютър или ползване на друго електронни устройства с екрани, типично водещи до зрителна умора. Овлажняващи капки за очи Кристъл Вижън Комфорт съдържат декспантенол 1% (провитамин В5), не съдържат консервант и могат да се прилагат регулярно. Обичайната доза е 1-2 капки 3-5 пъти дневно в конюнктивалния сак на всяко око. Използват се при начални леки оплаквания. В случай че раздразнението в очите продължава, въпреки употребата им, е необходима консултация със специалист офталмолог.

Здравейте, как можем да Ви помогнем?