• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
 • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Как да се справим с безсънието и стреса?

Д-р Ваня Денева, дм невролог от УМБАЛ „Аджибадем Сити Клиник Младост“

 Специалист с над 15 години опит, д-р Ваня Денева е завършила медицина в Медицински Университет – София, където придобива специалност „Нервни болести” и защитава  научна и образователна степен „Доктор“. През годините на обучение д-р Денева провежда множество специализации във Франция в различни направления на неврологията като развива комплексен подход към лечението и проследяването на пациенти с неврологични заболявания и усложнения.  Като част от проблемите, които съпътстват тези пациенти тя посочва стресът, умората и нарушенията в съня, които могат да възпрепятстват успешното лечение. Тези прояви могат да бъдат също и причина или първи симптоми на редица заболявания, затова разпознаването им и тяхното бързо овладяване е от цялостното значение за здравето.

 Въведение

Сънят е от съществено значение за поддържането на здравето на организма. По време на сън протичат множество процеси, които спомагат за регенерането на мозъка и тялото. Например, по време на сън имунната система се активира, като организмът е по-ефективен в борбата с вируси и бактерии, докато заздравяването на раните се ускорява. Възстановяването на травматични увреждания е по-бързо когато мускулите ни са в покой, а освобождаването на хормона на растежа подпомага клетъчната регенерация и метаболизма на тъканите. Не на последно място, изгарянето на мазнини се осъществява предимно по време на сън. В резултат, известната поговорка “сънят е здраве” притежава реално основание.

Какво е значението на съня за човешкия организъм?

 Сънят е важен и за обработката и складирането на информацията, която постъпва в мозъка през деня под формата на зрителни или слухови сигнали, двигателни умения,  преживявания. В това се крие ключовата му роля в осигуряването на процесите на паметта както и в развитието на интелектa.

Усещането за отпадналост, умора и трудна концентрация са сред най-честите прояви при недостатъчен сън, поради затруднения процес на възстановяване на тялото. Освен това, проблемите със съня повишават уязвимостта към стрес и възможни нарушения във вегетативната нервна система. Много често недостатъчния сън увеличава податливостта на стрес и разстройство на вегетативната нервна система. Затова при настъпили нарушения в съня е добре да се потърси съвет специалист.

Какво знаем за Мелатонина и значението му за съня?

Мелатонинът е един от важните хормони в контрола на цикъла бодрост-сън и играе ролята на “вътрешен часовник”. Той се произвежда в мозъка от епифизната жлеза, като неговото количество се увеличава вечер до сутринта, когато намалява отново. Освобождаването на мелатонин забавя разхода на енергия, намалява телесната температура и кръвното налягане, като подготвя организма за почивка. Ето защо много хора се чувстват по-енергични през летните дни отколкото през зимата.

Нивото на мелатонин се променя с възрастта. При младите неговото ниво се увеличава до дванадесет пъти през нощта, докато при възрастни само до три. Това е една от причините за по- честите сънни проблеми с напредване на възрастта, когато фазите на съня са прекъснати и водят до бързо и ранно събуждане. Други фактори, които могат да влияят върху отделянето на мелатонин са силен стрес, бърнаут синдром, работата на смени с принудителен нередовен сън. Други причини могат да бъдат: излагането на синя светлина от екрани преди лягане, употреба на алкохол и тютюнопушене, хормонални нарушения или други заболявания.

Каква е връзката между съня и стреса в днешно време? Какво бихте посъветвали пациентите?

 Проблемите със съня могат да засегнат здравето и качеството на живот на много хора. Възможно е нарушенията на съня да доведат до хронични проблеми като умора, раздразнителност, намалена концентрация и работоспособност. Oколо 50 % от хората в зряла възраст споделят, че са имали или имат нарушения на съня свързани с безсъние. Хроничното безсъние, което води до по- значими последици  засяга близо 20% от населението.

При  чувство на стрес и тревожност, тялото отделя т.н. хормони на стреса. Високите нива на тези хормони, особено във вечерните часове, могат да затруднят отпускането на тялото и да нарушат съня. В някои случаи, тези състояния могат да станат хронични и да се отразяват дори в обикновени ситуации като шофиране или заспиване, както и да доведат до обезпокоителни или кошмарни сънища. Затова е добре да познаваме методите за повлияване, които включват три основни подхода:

 • Когнитивно-поведенческа терапия (психотерапия).
 • Създаване на навици за здравословен сън (хигиена на съня).
 • Лекарства и добавки.

Навиците за добър сън е добре да следват следните препоръки:

 • Ограничаване на приема на течности преди лягане, особено на алкохол.
 • Ограничаване на храненето два часа преди сън.
 • Ограничаване на кофеина в късния следобед или вечер.
 • Съблюдаване на часови режим на лягане и събуждане.
 • Осигуряване на поне 7 часа сън.
 • Осигуряване на тишина и тъмнина в спалнята.
 • Ограничаване на употребата на електронни устройства, работата и гледане на телевизия в леглото.
 • Практикуване на релаксиращи дейности преди лягане, като медитация или слушане на тиха, спокойна музика.

Към всички тези препоръки се включват и поддържане на здравословни навици за хранене и двигателна активност през деня, както и ограничаване на тютюнопушене и регулярен прием на алкохол.

 Какво ще споделите за приложението на новите таблетки за качествен сън ОЙОНО нощ?

Използвам ОЙОНО нощ в практиката си от самото му навлизане в България. ОЙОНО нощ е комбинация от билки, витамин B6 и мелатонин, които могат да помогнат за подобряване на съня и намаляване на тревожността. Интересно при този фитопрепарат е неговото трифазово освобождаване на активни вещества в продължение на осем часа. Всяка от фазите отделя различни съставки, които подпомагат бързото заспиване и поддържането на съня. Комбинацията от природните продукти валериана, маточина, глог и пасифлора правят ОЙОНО нощ  очаквано ефективен за успокоение и подпомагане на съня. Добавеният 1мг. мелатонин, въздейства върху регулирането на цикъла на съня и бодърстването, както  и други процеси в организма, без да предизвиква сутрешна умора, наблюдавана при някои по-високи дози.

ОЙОНО нощ е разработен като средство за алтернативно повлияване на тревожността и безсънието, но при необходимост може да бъде съчетан и с лекарства за сън. Той се предлага без рецепта и е подходящ за проблеми със съня при работна преумора, физичеко натоварване, психо- емоционален стрес. Може да се използва от хора с трудна адаптация на съня при пътувания и към непознато място. Въпреки, че ОЙОНО не е включен в протоколите за лечение на нарушения на съня, неговите съставки са познати с положителните си ефекти и добра поносимост.

 Какви са Вашите наблюдения и обратна връзка, която получавате от пациенти?

За периода Февруари  – Юни, 2023г., в който прилагам ОЙОНО нощ наблюдавам сравнително голяма степен на удовлетвореност от страна на пациентите и намирам продукта за ефективен, като намалява необходимостта от добавянето на лекарства за тревожност и сън. Това ми помага за по-бързо оптимизиране на лечението на редица заболявания и за по-добрия контрол на общото клинично състояние на пациента. В зависимост от характера на оплакванията положителен ефект може да настъпи още след първия прием или до няколко седмици. Продължителността на приема е индивидуална и се определя от степента на повлияване. Употребата на препарата може да бъде прекратена или подновена по всяко време. При липса на повлияване след двуседмичен прием, особено при автомедикация, е препоръчителна консултация със специалист.

В заключение безсънието и тревожността често настъпват съвместно и могат да се явят във всеки етап от живота при хора с хронична заболявания и при напълно здрави лица. Борбата с тези нарушения трябва да бъде комплексна, а изборът на методите за лечение да се основава на добро познаване на техните предимства и ограничения както от страна на пациентите, така и от медицинските специалисти.

*Ойоно нощ е хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното и балансирано хранене и на здравословния начин на живот. Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 таблетка. Да не се използва от пациенти с известна алергия от съставките.

Здравейте, как можем да Ви помогнем?