• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Гъбични инфекции през летния сезон

Д-р Мина Сълева-Статева, дм, Асистент към катедра „Дерматология и венерология“ към Медицински факултет на Медицински университет, гр. София  и дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“

 Д-р Сълева завършва медицина през 2009г. във Фрайбург, Германия. След дипломирането си защитава успешно докторантура към същия университет на тема „Немеланомни кожни тумори“. От 2011г. е редовен асистент и преподавател в катедра „Дерматология и венерология“ към Медицински университет, база УМБАЛ „Александровска“. През 2017г. придобива специалност „кожни и венерически болести”. Има множество специализации в страната и чужбина, както и участия в дерматологични и естетични форуми. През 2019г. печели престижна изследователска стипендия по проект на Европейската Академия по Дерматология и Венерология (EADV).

Въведение

Гъбичните инфекции (дерматомикози) са един от най- често срещаните проблеми в дерматологичната практика. Високи температури, влажна среда, прекомерно изпотяване, носене на неподходящо облекло и материи през лятото, както и неподходяща грижа за кожата са някои от факторите, които могат да доведат до заразяване с дерматофити и развитието на микотични инфекции. Познати са различни видове дерматомикози, според зоната на тялото която засягат.

Основни видове гъбични инфекции.

Tinea capitis представлява дерматофитна микотична инфекция ангажираща капилициума (скалпа), най- често срещана при деца.  Tinea barbae е микоза по брадата и мустаците при мъжете причинена от различни гъби от рода Trichophyton.  Tinea corporis представлява дерматофитна микоза на гладката, неокосмена кожа. Често тя засяга имунокомпрометирани пациенти (трансплантирани, на лечение с кортикостероиди, цитостатици или др.), както и пациенти с ендокринологични заболявания като диабет и др. Може да се причини от трите вида дерматофити: Тrichophyton, Microsporum, Epidermophyton.

Tinea cruris засяга асиметрично генитално-феморалните гънки у мъжете. Причинява се от Trichophyton rubrum, Epidermophyton floccosum. Най-често клинично са представени от сърбящи фигурирани еритемни (червени) плаки със леко залющване с надигнат по силно изразен ръб. Друга честа форма при дамите е  Vuvlo-vaginitis candidotica и представлява възпалителен процес на влагалището, характеризиращ се с „бяло течение“ (флуор), мацерация и сърбеж на вулвата причинен от дрожди – Candida albicans ( 90% от случаите) и по-рядко C. Glabrata, C. tropicalis.

Tinea manuum ( Rubrophytia) e друг вид хронична дерматомикоза, характеризираща се с едностранни зачервявания (лезии) с фино залющване по воларните повърхности на дланите или пръстите. Може би най- често срещаната дерматофитна инфекция е така наречената Tinea pedis ( athletes foot), която засяга ходилата. Тя може да засегне междупръстията (интертригинозна) с мацерация, рагади и ерозии; хиперкератотична  – с десквамация по плантарната повърхност (като “мокасина“) или везикуло- булозна  (с появата на мехурчета), която се влошава през пролетта и лятото. Най- чести причинители са: Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum или Candida spp. Засягането на нокътният апарат, характеризиращо се с деформация и разрушаване на нокътната плочка, легло и матрикс се нарича онихомикоза (onychomycosis, tinea unguium). Причинява се от дерматофити (Tr.rubrum), дрожди (Candida albicans) или плесени. Различават се: дистална (латерална), проксимална (бяла, причинена от Trichophyton mentagrophytesleuconychia trichophyrtica) и тотална (дистрофична) онихомикоза). Често причината за появата и е носенето на неудобни обувки, травма, или постоянно носене на гел-лак, което създава подходяща среда за развитието на инфекцията.

В зависимост от формата на инфекцията и степента на засягане лечението може да бъде продължително, докато израсне здрава нокътна плочка.

Гъбичките само козметичен проблем ли са? Какви са първите симптоми?

 Дерматомикозите в повечето случаи не засягат общото състояние на пациента. Дискомфорта, сърбежа и други субективни оплаквания при здрави пациенти, без имунен дефицит или други заболявания не представляват сериозен здравословен проблем. Въпреки това е важно да бъдат диагностицирани и лекувани навреме и адекватно с подходящата локална или системна терапия назначена от дерматолог. Засягането на гладката кожа често изглежда като сърбящи, лезии с кръгла (ануларна) форма, с надигат еритемен (силно зачервен) ръб и централно избледняване с десквамация.

Ако вече имаме проблем какво е необходимо да предприемем? Кога е необходимо да посетим специалист?

 Често този вид инфекции се неглижират, поставя се грешна диагноза, състоянието се влошава след неподходящо лечение и може да прогресира. Важно е когато имаме зачервяване, сърбеж и другите гореспоменати симптоми и те  продължават повече време да посетим дерматолог. Така ще бъдат направени конкретни изследвания и ще бъде назначена правилна локална антимикотична терапия, а при необходимост и орална системна терапия.

Какво е лечението? Колко време е необходимо да се справим с най-често срещаните гъбични инфекции?

 При не усложнени форми и при пациенти без наличие на придружаващи заболявания дермартофитните инфекции се третират с локални антимикотични средства. Едни от най- ефикасните са имидазоловите производни на:Clotrimazole. Тези препарати имат широк антимикотичен спектър на действие, който включва дерматофити, дрожди, диморфни гъбички. Те се прилагат двукратно дневно за 2-3 седмици. При липса на ефект и при силно дисеминирани лезии се включват орални антимикотици.

 Може ли гъбичната инфекция да се овладее с локални средства? Какво показва вашата практика?

 При по- разпространени и тежки форми (T.capitis, T. barbae), при пациенти с придружаващи заболявания (ендокринопатии, метаболитен синдром, диабет), както и при пациенти с имунен дефицит се налага да се включва и системна терапия. Останалите не усложнени форми и всички дерматомикози на гладката кожа могат да бъдат третирани първоначално само с локални средства, като например Клотримазол АБР крем.

 Как може да се предпазим от гъбички през лятото в сезона летните ваканции на море или планина съчетани с басейни или плаж?

 В сезона на морските ваканции се увеличават пациентите с гъбични и бактериални инфекции, които са с различен инкубационен период и пациентът може да не разбере веднага, че има проблем.

Важно е когато сме на басейн, ползваме обществени бани, съблекални др. да не се движим боси. За да предпазим кожата си (особено зони като кожните гънки, интердигиталните пространства (между пръстите), ингвиналните гънки и субмамарните гънки (под гърдите при жените) е изключително важно да ги подсушаваме много добре след баня. Влажната среда създава специални условия за растеж на всички дрожди и дерматофити. Дрехи, обувки, хавлии, принадлежности за спорт и др. заразени с дерматофити или дрожди лични вещи е важно да се дезинфекцират с антимикотични препарати или да преминат през термична дезинфекция както и да не бъдат споделяни. Ако имаме домашно животно, което има участъци със загуба на козина, то трябва да бъде прегледано от ветеринар и лекувано.

 Какво ще посъветвате нашите читатели?

 Съветът към вашите читатели е да спазват личната хигиена и при симптоматика да се направи консултация с дерматолог. Като специалист мога да споделя, че повърхностните дерматофитни инфекции са лечими, когато са диагностицирани правилно и на време. Консултацията на пациент със гъбична инфекция с дерматолог е важна, за да започне точното лечение и да се избегне влошаване на състоянието.

 

 

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?