• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Уролитиаза – симптоми, съвременни методи на диагностика и лечение

Александър Боцевски

Д-р Александър Боцевски, уролог от Хил Клиник притежава значим научен и клиничен опит в диагностиката и лечението на доброкачествени и злокачествени заболявания на простатата и е сред водещите специалисти в България, системно практикуващи лазерно лечение на заболяванията на уро-гениталната система.

Професионалните интереси на д-р Боцевски са в областта на еднодневната безкръвна хирургия на простатна жлеза и лечението на рак на простатата. Извършил е самостоятелно и в екип стотици безкръвни операции на доброкачествено увеличена простата със Зелен лазер. Има редица публикации в медицински издания у нас и в чужбина, както и участия в национални и международни симпозиуми и конгреси. Той е първият български лекар с публикация в престижното сп. The World Journal of Urology.

 

Кога е необходимо да се посети уролог? Как можем да разпознаем първите симптоми на бъбречно каменната болест (БКБ)? Мъжете или жените са по-често засегнати? Къде е мястото на профилактиката като неразделна част от грижата за нашето здраве?

Посещение при уролог е необходимо да влезе в годишния календар за профилактика основно при мъжете над 40-годишна възраст и при жените между 30-40 и 50+ (след менопауза), като и за двата пола е необходимо да се следи предразположение от инфекции на пикочните пътища, костни заболявания, наследствена обремененост. 40-45% от всички урологични проблеми са вследствие на камъни в бъбреците, от тях се образуват в пикочния мехур или уретерите. Най-често уролитиаза се развива поради предразположеност на организма към метаболитни нарушения, водещи до натрупване на неразтворими соли, от които се образуват конкременти. Те могат да бъдат открити случайно по време на образна диагностика (ултразвук, рентген и пр.), или на база характерни оплаквания – силна болка.

Симтоматиката при мъжете и жените е една и съща и е свързана с болезнени бъбречни колики, болка в областта на слабините, корема, бедрата и гениталиите. Нелекувано това заболяване предизвиква сериозни здравословни усложнения, тежки възпалителни промени и увреждане на функциите на бъбреците – хидронефроза. За предотвратяване образуването на нови камъни е необходимо да се поемат големи количества течности – минерална вода, чай, сокове и др., около два литра дневно. За по-сигурен и бърз ефект е препоръчително пациентите с бъбречнокаменна болест да приемат и хранителни добавки като LITHOPRO™ OX сашета, които са безвредни и ускоряват лечението на болестта.

Какви методи използвате при лечението на вашите пациенти? Какви са основните  тенденции?

Лечението на уролитиазата е комплексно и съчетава медикаментозна терапия, хранителен режим, фито- и физиотерапия. При липса на ефект с неинвазивните методи, прибягваме към литотрипсия – т.е. разбиване на камъните чрез ултразвук или лазер. В зависимост от големината и химическия състав на конкремента избираме метода, по който ще се извърши раздробяването му. Разбитите фрагмети се изхвърлят от само себе си, но хранителните добавки LITHOPRO и LITHOPRO™ OX сашета подпомагат процеса, тъй като съдържат калиев цитрат, инулин, магнезиев цитрат и витамин B6.

В какви случаи се налага оперативна намеса? Възможно ли е лечение на пациента и с неинвазивни методи? При кои случаи е приложимо?

Урологията е хирургична специалност, много често лечението е оперативно: при фимоза, при варикоцеле и хидроцеле, при ДПХ, при простатен или бъбречен карцином, при рак на пикочния мехур. Неинвазивни (консервативни) методи прилагаме при възпалителни заболявания като простатит, епидидимит, пиелонефрит, цистит и други. Хроничният простатит се среща доста често и се отразява драстично  върху самочувствието и качеството на живот на мъжа. Обикновено е следствие от неадекватно или въобще нелекуван остър простатит, чийто причинител (Е. Coli, Е. Feacalis, Трихомони) не е напълно отстранен. Лечението на хроничните състояния е значително по-дълго и с по-слаб ефект.

Бихте ли споделили от Вашия клиничен опит какво е важно за възстановяването на пациентите след операция?

Общото здравословно състояние на пациентите е важно условие за бързото им  възстановяване след хирургичната интервенция. Разбира се, адекватната подготовка преди операцията и интензивните грижи след това също са от ключово значение. В нашата клиника целта е да прилагаме щадящи, модерни методи и това до голяма степен скъсява болничния престой. Не бих пренебрегнал духа на пациента. Ако той е позитивно настроен и гледа оптимистично на живота, вероятността да се възстанови бързо е по-голяма.

Как спомага за възстановяването на вашите пациенти приемането на медикаменти за отделителната система?

Когато става въпрос за конкременти в отделителната система, целта е не само да ги премахнем, но и да предотвратим повторната им поява. Известно е, че билката чанка пиедра повишава отделянето на магнезий и калий в урината, което води до значително намаляване на оксалатите и пикочната киселина при пациенти с хипероксалурия (дефект на ензимната активност) и хиперурикозурия (повишено количество пикочна киселина в урината). Изследване, публикувано през 2018г. в Бразилския журнал по урология, проведено сред 56 пациенти с камъни в бъбреците под 10 мм показва, че консумацията на phyllanthus niruri (чанка пиедра) допринася за намаляване на размера и дори за елиминирането на конкрементите. В същото време билката има и лек диуретичен ефект. При пациенти, склонни към образуването на камъни, е необходимо да се поддържа киселинно-алкалното равновесие. Приемът на калиев цитрат и магнезиев цитрат повишават pH на урината, т.е. правят я по-алкална. Това води до намаляване на утаяването на кристалите на пикочната киселина, като ги прави по-разтворими.

Какво във Вашата практика допринася за възстановяване на нормалната функция на пикочните пътища?

При инфекции на пикочните пътища терапията е антибиотична. Целта е бактериите, засегнали пикочните пътища, да бъдат своевременно елиминирани, преди да достигнат бъбреците. Прекомерната употреба на антибиотици обаче, в глобален мащаб води до резистентност при ентеробактериите. Превенцията на инфекциите е по-добрата стратегия и аз съветвам пациентите три прости неща: да не отлагат уринирането, ако имат позив, да поддържат зоната суха и чиста и да избягват сексуални контакти без протекция.

Какво бихте препоръчали на Вашите пациенти в допълнение на антибиотичното  лечение при инфекция на пикочните пътища?

Има различни добавки, които подпомагат работата на отделителната система. Добре е те да бъдат преценени и съобразени от лекар за конкретния случай. Самолечението не е препоръчително, особено при остри състояния. Основният ефект, който се търси от добавките, е противовъзпалителен, антибактериален и противооточен.

Може ли да обобщим какво е най-важно? Ранната диагностика и адекватно лечение спрямо индивидуалните нужди на пациента?

Ключът към успешното лечение е ранната диагностика, затова и нашите усилия са насочени към това повече мъже редовно да посещават уролог. Единственото, което трябва да направи човек в зряла възраст, над 50 години, е да прави веднъж годишно  профилактичен скрининг при добър специалист. При необходимост, работата на лекаря е да избере подходяща терапия.

LithoPro

Здравейте, как можем да Ви помогнем?