• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Диабет по време на Covid-19 пандемия

Contour Plus Elite

Диабет по време на Covid-19 пандемия: Имат ли диабетиците нужния достъп до ендокринолог?

Безспорно пандемията подложи днешното съвремие на немислими изпитания и предизвикателства. Щетите, които понесе начинът ни на живот, се отразиха върху цялото общество, но най-засегнати са хората, страдащи от хронични заболявания. Те не само търпят обичайните икономически и социални поражения, като всички останали, но са и допълнително ощетени. От една страна, те се намират в по-голям риск, защото придружаващите им заболявания ги поставят в опасна от Covid-19 усложнения група, а от друга – заради затруднения необходим редовен медицински контрол от специалисти. Трудно е да се определи кой от двата фактора е по-опасен за общото здраве на пациентите с хронични заболявания, но сред най-застрашените от тях са страдащите от диабет.

Диабетът и Covid-19

Захарният диабет е сериозно хронично заболяване, чието овладяване изисква отговорно отношение и редовен контрол от лекари специалисти. А пандемията усложни този достъп. Тя създаде един омагьосан кръг, в който диабетиците имат по-голяма нужда от ендокринологичен контрол и по-малък достъп до него. Безспорно е доказано, че диабетът предразполага към тежкото протичане на Covid-19 и развитието на усложнения, но това не е единственото отражение, което пандемията нанесе на диабетно болните. Редица проучвания сочат, че затрудненията от изолацията по време на пандемията са довели до множество спешни ситуации, влошаване и повишена смъртност сред диабетиците, избягващи срещата с лекар.

Друг съществен проблем за тези пациенти, породен от извънредната обстановка, е, че много от тях нарушиха предписаните им от лекарите диети, терапии и гликемичен контрол. Това е обяснението зад резултатите от проучванията, според които по време на пандемията смъртността сред диабетно болните се е увеличила с 50%. За сравнение, това е около два пъти повече, спрямо останалото население. А 80% от тези смъртни случаи дори не са на заболели и починали от Covid-19 като основна причина диабетици.

Влошаване на диабета по време на изолация

Диабетът е комплексно заболяване, което значително затруднява болните да поддържат телесното си тегло в здравословни граници. Дори извън пандемични условия, на тези пациенти им е трудно да спазват режим на хранене и физическа активност, както и да поддържат добър контрол на артериалното налягане и холестерола си. Те обаче от своя страна са основните рискови фактори за развитието на сърдечносъдови инциденти. Всички тези проблеми, които съпътстват живота на страдащите от диабет хора, са в пъти по-сериозни по време на пандемия. Голяма част от тях са с влошено качество на живот, въпреки че се опитват да поддържат добър гликемичен контрол, именно заради намалената двигателна активност по време на изолацията. Звучи песимистично, но изход винаги има, стига да направим първата крачка – да пожелаем да подобрим здравословното си състояние.

Как да си помогнем?

За щастие, в ерата на коронавирусната пандемия, можем да се обърнем за помощ към технологиите. Днес, благодарение на развитието на телемедицината, пациентите вече имат достъп до своите лекари, въпреки физическите ограничения. Така те получават компетентни лекарски съвети за редовния контрол на кръвната захар, овладяването на диабета и ценни насоки как да регулират хранителния и двигателния си режим.

Технологиите днес помагат на диабетно болните за това, което пандемията възпрепятства – да поддържат оптимален гликемичен контрол чрез достъп до изследвания и медицински специалисти. Бяха разработени софтуерни приложения, чрез които под лекарски контрол много от пациентите успяха да възстановят нормалните нива на кръвната си захар, да избегнат влошаване и включване на допълнителни терапии. Такова е приложението на умния глюкомер Contour plus, което дава на пациентите с диабет ценни и прецизни данни за нивата на кръвната им захар. Но това не е всичко – тази система за проследяване на нивата на кръвната захар изпраща на пациента известия за евентуалната причина за промените в отчетените резултати. А най-важното качество на системата се доказа именно по време на пандемиятатя позволява на лекаря дистанционен контрол на състоянието на пациента, благодарение на достъпа до кръвнозахарните му резултати.

Когато става дума за консултация със специалист обаче, пациентите, страдащи от диабет, се сблъскват със същите ограничения, които пандемията налага на всички хронично болни. Но съвременните технологии отговориха и на това предизвикателство. Днес затруднената връзка на пациентите с необходимите им лекари се осъществява лесно и безопасно чрез онлайн платформи, които не носят риск от заразяване с коронавирусна инфекция. Такава платформа е i-Health, а услугата персонален здравен асистент подпомага пациентите и техните семейства в организацията и планирането на здравния календар, за оптимален контрол на заболяванията им в безопасна среда.

И така, въпреки че пандемията трайно влоши достъпа на пациентите до медицинска помощ и намали посещенията на диабетно болните при проследяващите ги ендокринолози, днес съвременните технологии позволиха развитието на друг тип медицинска помощ, позволяваща по-достъпната и бърза връзка на пациента с неговия лекар. За да държим диабета под контрол, без ненужен здравен риск по време на пандемия.

Д-р Мария Калинкова

Ако искате да запишете час за индивидуална консултация, моля обадете се на телефон + 359 89 453 1553 или на емайл: contact@i-health.bg

Здравейте, как можем да Ви помогнем?