• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
 • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Най-често срещани въпроси при двойки, които искат да имат дете отговаря д-р Баев

д-р Антон Баев

 Как съвременният начин на живот се отразява върху репродуктивните способности на хората? Какви са основните тенденции?

Забелязва се тенденция за увеличаване на броя на двойките с репродуктивни проблеми. В Европа понастоящем има над 25 милиона хора, които имат проблеми с репродукцията. Съвременният начин на живот несъмнено оказва влияние. Стрес, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, намалена физическа активност, затлъстяване – всичко това намалява шансовете на една двойка да има здраво дете.

Съвременната жена все по-често отлага забременяване и майчинство за по-късен етап, след като е реализирала кариерни планове. Това е основната причина за по-трудно зачеване. Женската фертилност намалява значително след 35 годишна възраст. На 37 години жената вече е изгубила 90% от своите яйцеклетки.

Кои са най-честите причини за намалена фертилност?

При жените по-голямата възраст е основната причина за затруднено забременяване. Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, чийто брой и качество намаляват значително след 35-та година. Въпреки развитието на науката и медицината към момента не съществуват начини за увеличаване на този брой яйцеклетки. Жените до 30 години имат около 20 % шанс да забременеят спонтанно всеки месец. На 40 години този шанс е само 5%.

Други причини при жената са аномалии с фалопиевите тръби, миоми, възпалително-тазови болести, ендометриоза, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, онкологични заболявания и други.

При мъжете причините могат да бъдат лошо качество или нисък брой сперматозоиди в семенната течност, инфекции в половата система, прием на анаболи и други синтетични аналози на тестостерона, които сериозно компрометират качеството на спермата, проблем с ерекцията и други. Качеството на сперматозоидите на мъжете също намалява и с увеличаване на възрастта. Въпреки, че мъжете могат да произвеждат сперматозоиди от стволови клетки в тестисите до края на живота си, при тях се наблюдава андропауза – с увеличаване на възрастта намалява броя и качеството на спермата.

Добре е да се има предвид, че в половината от случаите на безплодие причината за това се открива при мъжете.

Изследвания при двойките, които искат да правят бебе?

Стандартно се извършва ултразвуков преглед и хормонални кръвни изследвания при жената и разширена спермограма при мъжа. Допълнително при нужда се правят и по-специфични диагностични тестове като хистеро-салпингография, хистероскопия, лапароскопия, тестове за тромбофилия, генетични изследвания, изследване на щитовидната жлеза, тестове за имунологични нарушения. Идеята е да се изследва процесът на овулацията при жената и сперматогенезата при мъжа. Проходимостта и функцията на маточните тръби е другият важен фактор, който следва да се анализира.  При проблем със зачеването е важно винаги двойката да се консултира заедно, за да се диагностицират по-ясно причините за проблема.

Кога една двойка трябва да потърси консултация с акушер-гинеколог специалист по репродуктивна медицина?

 • Ако една двойка прави неуспешни опити за бебе повече от една година, (или 6 месеца когато жената е над 35 години), е добре да се обърнат към специалист за консултация, тъй като е възможно да имат репродуктивен проблем
 • При патологични резултати от изследвания – лоша спермограма, нисък Анти-мюлеров хормон (най-добрият маркер за състоянието на яйчниковия резерв), патологични отклонения на матката и яйчниците, установени с ултразвуков преглед
 • При диагностициране на ендометриоза при жената
 • При хормонални нарушения – поликистозни яйчници, високи нива на пролактин, болест на щитовидната жлеза и др.
 • Прекарана тазово-възпалителна болест от хламидии, гонорея, туберкулоза и др.
 • Операции на жената нарушаващи анатомията и фертилитета – апендицит, кисти на яйчниците, отстраняване на миоми на матката
 • Прекарана инфекция от заушка (паротит) както при мъжете, така и при жените
 • Злокачествено заболяване (особено при прекарана химиотерапия)
 • Доказан генетичен синдром, намаляващ фертилитета – Синдром на Търнър, Синдром на Клайнфелтер и др.
 • Когато единият партньор има неуспешни опити за бебе с друг партньор
 • Лечение на крипторхизъм (неслезли тестиси) или ингвинална херния при момчета

Има ли рецепта за успешно забременяване и износване на бебето?

Здравословният начин на живот, а именно – балансирано хранене, умерена физическа активност, ограничаване консумацията на алкохол и отказване на тютюнопушенето  е важен фактор не само за зачеването и успешното износване на едно бебе, но и за неговото здраве в последствие. Високият BMI (затлъстяването) и пушенето намаляват с около 50% успеваемостта на една ин витро процедура. Също така удължават и два пъти времето за спонтанно зачеване. Редовната профилактика,  периодични прегледи на жената и мъжа, могат да идентифицират потенциални проблеми, чиито навременно отстраняване е  важно за зачеването и раждането на бебе.

Проследяването на бременността и раждането при квалифицирани специалисти е изключително важно за последващото здраве на детето.  Бебето в матката вече се приема като нов индивид. Неговото здраве и последващ живот като човешки индивид зависят и от вътреутробното му развитие. По време на една бременност се правят различни изследвания и се проследява състоянието както на бебето, така и на майката. Нормалната среда в матката и безпроблемното протичане на бременността определят здравето и последващото развитие на детето.

Ако искате да направите консултация с д-р Антон Баев, може да ни се обадите на телефон:

+ 359 89 453 1553

Здравейте, как можем да Ви помогнем?